Een goede start naar het komende tentoonstellingsseizoen is toch wel een paar diertjes op een avond in te zenden op de jaarlijkse jongdierendag van de vereniging.

Soms zijn dieren heel erg bezig met de rui/verharing. Geen probleem. Een keurmeester begrijpt dat.

Door zijn ervaring onder andere met andere keuringen in den lande weet hij meestal wel hoe de stand van een ras is.

Op de dag van de jongdierendag is het altijd weer gezellig. Ik hecht eraan dat de fokker bij zijn eigen dieren schrijft of er bij aanwezig is. Het liefst met alle fokkers van het ras. Het is echt niet zo dat een predicaat uiteindelijk het plezier van de fokker beïnvloed. Nee ik vind dat je als fokker op zo'n dag weet waar je staat. Als je het hele voorjaar hoofdzakelijk je eigen dieren ziet dan heb je snel het idee dat je klasse in je hok hebt. Een inzending op een jongdierendag kan daar nog wel eens verandering in aanbrengen. Niet dat de fokker het verkeerd gezien heeft, want die weet vaak als geen ander hoe het ras dat hij fikt in elkaar steekt.


Aan de hand van de standaard met z'n allen de kwaliteiten doorlopen van het ingezonden dier. Het bespreken met allen die aanwezig zijn. U zult zien dat je dan tot uiteindelijk tot goede afspraken komt. De dieren zijn vaak niet klaar toch is voor de toekomst is het eindresultaat vaak al heel snel te zien te verwachten.


Als een fokker over zijn eigen dieren heel optimistisch is. O.K. een ander kan een andere mening hebben. Mooi is dat we er dan bijna altijd uitkomen. We praten en overleggen tot beiden tevreden zijn. In het belang van het dier. En dat vind ik het doel van zo'n dag.


Samen dieren gespreken, selecteren voor de komende tentoonstellingen en op verzoek eventueel bepaalde foklijnen bespreken. Ook worden er regelmatig zware uitsluitingfouten door mij waargenomen. Welke veelal vererven en die het dier niet ten goede komen. Dit is ook een belangrijk aspect.


Probeer dan ook altijd op de jongdierendag van uw club te zijn met dieren. Al zijn het er maar een paar stuks. Kom, doe ideeën op en begin met frisse moed aan het komende seizoen. U zult dan ook zien dat er niet echt meer grote verassingen u te wachten staan.

Echt doen hoor!


Alvast een hel goed seizoen toegewenst!!


Rein Slikker
Keurmeester duiven.