Deze dieren zijn zeer geschikt als huisdier, vooral ook voor degene die over wat minder ruimte kan beschikken.
Cavia's zijn intelligente, levendige dieren met een grappig voorkomen.
De dieren bijten dan ook zelden en kunnen zeer aanhankelijk worden, zeker voor hun verzorger die ze al snel door hun stemgeluid zullen herkennen.
Er zijn gladharige, borstelharige, langharige en dieren met een satijnbeharing erkend in ons land. Ook aan kleurslagen is er geen gebrek, wat dacht u trouwens van de prachtige driekleur dieren, maar let op, dit kleurpatroon is heel moeilijk te fokken.
De gewichtsgrenzen van cavia's liggen ongeveer tussen de 900 en 1200 gram.
Buiten de vereiste hygiëne is het belangrijk dat men er op let dat de dieren voldoende vitamine C toegediend krijgen, de cavia's kunnen dit, als enige zoogdier, niet zelf aanmaken.
Helaas wordt dit nogal eens vergeten wat vaak leidt tot veel ellende en wat uiteindelijk een snelle dood van het dier tot gevolg zal hebben.
Deze vitamine C kan men toedienen d.m.v. druppels in het drinkwater of voer, maar beter is om veel vitaminerijk voer te verstrekken. Buiten het feit dat vitamine C vaak al zit in de goede caviakorrels die in de dierenzaken worden verkocht, is het verstandig om ook groenvoer te verstrekken.
Paprika barst van de vitamine C, maar ook fruit, wortelen en heel veel groen met diverse on-kruiden is een fantastisch voer, uw dieren zullen zich er wel bij voelen.
Dierbespreking:
de Cavia
De dierbespreking van 18 december 2006 stond in het teken van het klaarmaken van dieren voor een show: het conditioneren.
Allereerst was het de beurt aan Mense Bennink om wat over de cavia’s te vertellen.
Bij cavia’s moeten regelmatig nagels geknipt worden. Vergeet ook niet eens de nagels aan de achterpoten te tellen; een missende nagel kan een DIS opleveren. Verder dienen de oortjes nagekeken te worden, deze dienen schoon te zijn. Cavia’s hebben snel last van hooimijt. Eén nachtje in het hooi en ze kunnen er al onder zitten. Hier is niets tegen te doen.
Cavia’s moeten goed hanteerbaar zijn, dus haal ze regelmatig uit de kooi zodat de keurmeester ze in alle rust kan beoordelen.
Let ook op het gebit als de dieren naar de show moeten. Over het algemeen zullen er echter weinig gebitsfouten optreden omdat het gebit van cavia’s erg snel groeit.
Bij een gladhaar cavia is het belangrijk om alle losse haren uit de vacht te strijken. Bij borstelharige dieren kunnen de rozetten (kruinen) wat opgeknapt worden. Twee rozetten die vlak naast elkaar zitten zijn samen te voegen door ze met eiwit in te smeren en de goede kant op te poetsen. Eiwit maakt ook het haar stugger en dat komt de cavia tijdens de keuring ten goede.
Bij de Tessel (de langharige met de bakkebaarden) moeten de haren met een zachte borstel uitgekamd worden, gebruik indien nodig antiklit om klitten op te lossen. Door regelmatig borstelen wordt het haar ook goed in conditie gehouden. Als de dieren niet meer naar de show hoeven kan de schaar in de vacht. Dit scheelt veel onderhoud.
Fokkers zijn geneigd om Tessels bij het voorbrengen bij de keurmeester nog even snel nat te spuiten zodat de vacht wat meer gaat krullen. Hier doet men de keurmeester echter geen plezier mee, die houdt zijn handen graag droog.
Verzorging bij cavia’s betekent vooral discipline. Discipline om de dieren alle dagen die zorg te geven die ze nodig hebben.
Een belangrijk onderdeel van de verzorging is de voeding. Omdat de tanden zo snel groeien is het goed om een harde brok te voeren. De tanden slijten daardoor gelijkmatig en in het juiste tempo af. Groenvoer is daarnaast heel belangrijk. Bij de Benninks gaat er per jaar ongeveer 13 ton paprika’s doorheen, ofwel ongeveer 30 kg per dag voor de 200 cavia’s die ze in de hokken hebben! Aan brok gaat er per week ongeveer 100 kg doorheen.
Cees van der Wel